BIM & ОХОРОНА ПРАЦІ

Технології, технічний прогрес і інновації в розвинених економіках не стоять на місці і в сфері охороні праці також. На жаль, Держпраці не дуже часто інформує про інновації. Проте це зовсім не означає, що їх немає.

Почнемо з того, що добре знайоме. Одним з обов’язків інженера (фахівця) з охорони праці, які пов’язані з ремонтними або будівельними роботами є погодження ПОБ (проекту організації будівництва), ПВР (проекту виконання робіт), ПВРк (проекту виконання робіт кранами), ТК (технологічних карт). Такі обов’язки є не тільки частиною роботи інженера з охорони праці, а й частиною системної організації будівельного виробництва.

Зазначені вище документи мають велику правову силу, і є ключовими доказами для судів. Складаються документи з текстової та графічної частини. Наприклад, графічна частина будгенплану – добре знайома всім будівельникам. На ньому вказується: будівля, що проектується, небезпечні зони від крану або зона падіння предмета з висоти, розташування побутових містечок, проходів, електрощитів, біотуалетів, пожежних щитів тощо.  Однак, щоб зрозуміти суть, потрібно вміти добре читати креслення і умовні позначення.

У міжнародних практиках розвинутих країн документи з проектування розділів основного проекту з охорони і безпеки праці називаються інакше. Англійською плани з безпеки виробництва мають назви: Safety plan, Traffic plan, Demolition plan і т. інше. Але проблема навіть не в відмінності назв «проект» або «план». По суті- документи інші. Вони розробляються на основі теорії ризиків.

Іноземні проектувальники і фахівці з безпеки виробництва визначають, аналізують можливі небезпеки на будмайданчиках, оцінюють ймовірність і наслідки виникнення ризиків, порівнюють варіанти із заходів безпеки, вибирають оптимальні та ефективні рішення, що мають попередити травмування і профзахворювання працівників.

При цьому традиційну графічну частину креслень називають – 2D site plan (всім добре знайомі звичні креслення).

Підхід до безпеки та оцінки ризіків, про який мова піде далі, безумовно стане нашим майбутнім. Багато технічні фахівці називають повністю заслужено проектний підхід BIM- «революційним».

Що ж таке система BIM?  Детальне визначення технології BIM дає Вікіпедія. Розглянемо його коротко, зробивши акцент на охороні і безпеки праці.

Згідно Вікіпедії – BIM (Building Information Modeling) – інформаційне моделювання будівлі.

В системі моделювання BIM будівельний об’єкт проектується як тривимірна модель будівлі (3D), пов’язана в інформаційною базою даних. При цьому, якщо змінюється бодай один з параметрів, автоматично змінюються і інші параметри: від креслень, візуалізації, специфікацій і календарного плану. Безпека праці при зведенні будівлі враховується в загальному технологічному процесі.

Для прикладу, у Великобританії, результати застосування BIM- технологій, в тому числі у форматі держзамовлення, дають економію в будівництві 20-30%. Чи буде система проектного моделювання BIM впроваджена у нас? Та чи не забудуть при цьому про охорону та безпеку праці в будівництві – це ще питання… Одне можна сказати точно – відсутність оцінки ризиків в нашій системі безпеки праці стане каменем спотикання для впровадження цієї системи.